zondag 29 september 2013

Wat je MOET weten VOORDAT je een lammycoat koopt...



Het wordt koud, dus dé tijd om een warme winterjas te kopen. En dan is een lammycoat dé perfecte keus! Lammy is het perfecte materiaal om een winterjas van te maken, de leerkant houdt wind en regen tegen, de haren zorgen ervoor dat je warm blijft.

                                                                   Viabologna.nl
                                                                   

Wat is lammy?

Lammy is een leersoort waarbij de haren nog op het leer zitten. Meestal wordt de harenkant aan de binnenkant en de lederkant aan de buitenkant gebruikt. Dit materiaal is comfortabel, warm en vrij kostbaar. In Nederland gebruiken we voornamelijk de aanduiding ‘lammy’. Deze term verwijst naar lam, waar dit leer vroeger uitsluitend van gemaakt werd. Dat is niet helemaal correct. Tegenwoordig zien we dit materiaal ook van geit en konijn.  Men heeft het dan over ‘geitenlammy’ maar dat is in feite onzin. De Franse term “double face” (twee kanten) is eigenlijk beter. Het is te herkennen aan het feit dat de haren vast op de lederen onderlaag zitten en er geen voering gebruikt wordt. Enkele lammysoorten van lam zijn: Toscaans lam, Entrefinos, Merinos etc.
De haren kunnen op verschillende manieren bewerkt zijn: glad, met krulletjes, in dezelfde kleur als het leer, of juist een andere kleur etc.
De leerkant kan een suède, leder of nappalan (zit tussen suède en leer in) oppervlak hebben.
In het buitenland noemen ze lammy: double face (Frankrijk), shearling (Engels), montone (Italië), lammfell (Duitsland, Oostenrijk) en in België heet het: omgekeerd lam.

                                                                    Burberry prorsum
                                                        
Hoe herken je echt lammy?

1.                  De prijs: als een lammy jas onder de €300,- kost dat is het waarschijnlijk geen echte lammy, tenzij het een speciale aanbieding of uitverkoop is.
2.                  De haren zitten op het leer vast, dus als je aan de harenkant trekt en de leerkant zit niet vast en er ontstaat dus ruimte tussen dan is het niet echt.
3.                  Sommige “slimme” fabrikanten plakken op leer kunstbont of borg zodat het echt lammy lijkt. Een andere test die je dan kan doen is met een vlammetje de harenkant bewerken. Als het schroeit en een verbrande haar-lucht geeft is het echt, als het smelt dan is het kunststof.
4.                  Kijk naar het innaai-etiket. Daar hoort op te staan wat het is, helaas staat dat er niet altijd op…

                   

                                                                        Christia confezioni

Hoe koop je een lammyjas?

Ga naar een specialist op ledergebied, een winkel of een goede internetwinkel en laat je goed voorlichten. Beknibbel liever niet op de prijs. Goede winkels zijn bijvoorbeeld “Jeroen Besseling” te Alkmaar, “Schins ledermode”  te Maastricht en in België Pelsland. Op het internet is Viabologna.nl eigenlijk de enige lammyspecialist met kennis van zaken en de meest uitgebreide collectie.
U kunt een lammycoat best wel nauwsluitend kopen, de jas immers is al zo warm dat je er niet echt een dikke trui onder nodig hebt, bovendien loopt het in het dragen nog wat uit en zal “naar uw lichaam” gaan staan. Maar als u er perse een jasje onder wilt dragen koop dan de jas ietsje ruimer.



                                                                            Cavalli

Hoe onderhoud je lammy?

Je kunt lammy hetzelfde onderhoud geven als gewoon leer. Voor het dragen altijd de jas goed inspuiten met een tegen vuil beschermde spray, en dit regelmatig herhalen (tip: probeer de spray eerst uit op een stukje jas dat niet in het zicht is, een binnenkant of zoiets en kijk hoe de jas op de spray reageert).
Als de jas nat is dan rustig aan de lucht laten drogen. Eventuele stugheid verdwijnt dan weer na een dag of twee dragen.
Laat de jas altijd reinigen bij een lederreinigings specialist zoals bv “Panda Stomerij” in Den Haag en Voorburg (klik hier).
Kleine vlekken kunt u zelf verwijderen maar wees voorzichtig: vaak wordt het alleen maar erger. Een vlek op een suède afgewerkte lammy kunt u verwijderen mbv plakband. Doe een stukje plakband op de vlek en trek het eraf, zo trek je het vuil mee. Ga niet wrijven want dan wrijf je het vuil IN de jas.
Vetvlekken (DE vijand van leer en lammy) kunt u te lijf gaan met krijt, wat het vet opneemt. Handig is dan om schoolbordenkrijt in de kleur van de jas te nemen. Erop strooien even wachten en weer eraf borstelen. En dit dan een paar keer herhalen. Maar ook hier geld: als het vlekje klein is bedenk dan dat verwijderen vaak grotere vlekken maakt dan de originele vlek.
Lukt dit allemaal niet dan direct naar de goede reiniginsspecialist (niet te lang wachten)  !

                                                                       Viabologna

Welke merken met Lammycoats zijn er zoal?

Dit zijn wat gerenommeerde lammyfabrikanten:
Pasha
Insolita moda
Christia confezioni
Christ
Arma
Uggs
                                              


                                                                         Pasha

En dan zijn er natuurlijk de modelabels die veel lammy in hun collecties hebben als:
Burberry prorsum
Cavalli
Dolce Gabanna
Fendi

                                                                      Burberry prorsum

Mocht u nog vragen over lammy of lammycoats hebben dan kunt u altijd een berichtje sturen naar viabologna.nl@gmail.com (tav Robert Verhef) of de site www.viabologna.nl of www.viabologna.be bezoeken.



                                                                           
                                                                             Cavalli


Kate Middleton




Burberry


Burberry

Burberry











2 opmerkingen:

  1. zeer uitgebreide informatie, waarvoor dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De voering van mijn lammy geeft af op bv. een donkerblauw colbert , wat kan ik daaraan doen?

    BeantwoordenVerwijderen